Beta
versie -
Delen:

Neem een proefnemingsvoorschrift op in een omgevingsvergunning

Juridische houdbaarheid
Hoog
Invloed
Beperkt
Overheidslaag
Gemeentelijk - Provinciaal - Nationaal  
R-ladder
R1 - 
R2 - 
R3 - 
R4 - 
R5 - 
R6  

Met een proefnemingsvoorschrift in een omgevingsvergunning kan een bedrijf tijdelijk een andere milieubelastende activiteit uitvoeren dan waarvoor de vergunning geldt.

Hoe pas je een proefnemingsvoorschrift toe?

Het bevoegd gezag kan in de omgevingsvergunning voor een activiteit met organische reststromen een proefnemingsvoorschrift opnemen. Dit proefnemingsvoorschrift kan het mogelijk maken nieuwe initiatieven uit te voeren, die leiden tot minder gebruik van primaire grondstoffen. Het beoordelen of er sprake is van minder gebruik kan je afleiden uit de losse toepassing van de proef, maar kan je ook beoordelen voor meerdere proeven die je in het proces doet.

Er zijn wel grenzen aan proefnemingsvoorschriften. Zo moeten de proefnemingen passen binnen het doel van de Omgevingswet en mag dit niet ten koste zijn van de vergunningsplicht of de meldingsplicht. Daarnaast kunnen bepaalde Europese minimumeisen niet worden versoepeld met maatwerk.

Uit de praktijk

  • In de omgevingsvergunning verstrekt door het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, is een proefnemingsvoorschrift opgenomen in onderdeel 1.7. In dit geval kon de vergunninghouder, na schriftelijke goedkeuring van het bevoegd gezag, tijdelijk andere technische installaties toepassen, dan wel andere afvalstoffen verwerken.
  • Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een Handreiking opgesteld, waarin uitgelegd staat wat de mogelijkheden zijn op het gebied van proefnemingen voor een circulaire economie.

Voorwaarden

In artikel 8.35 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is bepaald dat in een omgevingsvergunning voorschriften opgenomen kunnen worden, waardoor gedurende een periode van ten hoogste negen maanden de vereisten op het gebied van industriële emissies niet gelden voor het testen of gebruiken van een nieuwe techniek, waarvoor bij verdere commerciële ontwikkeling geldt:

  1. het kan een hoger of ten minste hetzelfde beschermingsniveau voor het milieu opleveren; en
  2. het kan grotere kostenbesparingen opleveren dan de voor de activiteit bestaande best beschikbare technieken.
RechtsgebiedPubliekrecht > Omgevingsrecht
CiteertitelBesluit kwaliteit leefomgeving
Artikel8.35
Geldig vanafInvalid Date